Ghid de alegere a rachetei potrivite
Daca esti unul din cei care joaca frecvent tenis de camp, probabil ai deja o idee despre ce anume vrei de la o noua racheta de tenis. Vrei sa faci un upgrade la racheta pe care o detii - poate ai nevoie de mai multa putere in lovituri, mai mult control, mai mult confort... sau cate putin din fiecare. Oricare ar fi motivul pentru care iti cumperi noua racheta, noi iti punem la dispozitie informatiile de baza care sa te ajute sa faci alegerea cea mai buna.
Exista posibilitatea sa nu sti exact ce particularitati ale rachetei sunt mai importante pentru tine, dar iti poti motiva alegerea pe seama unui review pe care tocmai l-ai citit despre o racheta, unul din multele teste pe care BestSport-Magazin.ro le face si le publica pentru ca tu sa fi cat mai bine informat. Alegerea unei rachete potrivita stilui tau poate deveni o povara atunci cand nu ai indicii clare despre ce vrei, iar oferta este foarte variata, incluzand aici producatori, game de produse, produse! Ca sa simplificam putin lucrurile, iata cateva caracteristici ale rachetelor de tenis si cum afecteaza ele performanta. Insist totusi sa citesti cat mai multe reviewuri si teste pe site-ul sau pe forum-ul nostru, unde vei gasi informatii detaliate sau pareri ale ceror care detin deja racheta care te intereseaza.
Asadar, avem de-a face cu 3 categorii importante cand vorbim de rachete de tenis, plus cateva subcategorii. Acestea sunt:
Acestia sunt termenii pe care producatorii de rachete ii folosesc pentru jucatorii care isi doresc o racheta care sa le ofere putere in lovituri. In cele mai multe cazuri, aceste rachete au ca si caracteristica principala dimensiunea capului rachetei, asa numite rachete "oversize" (107-135 sq inch, au o greutate redusa (pana in 280 grame), o lungime mai mare (68-74cm), rigide, centrul de greutate este mai aproape de cap (balans head-heavy) pentru a da mai multa putere loviturii. Sunt recomandate jucatorilor mai scunzi sau mai lenti care au nevoie de o lovitura mai puternica.
Sunt multe rachete de tenis care ofera o varietate de caracteristici si technologii pentru jucatorii care vor sa-si imbunatatesca jocul. Ele sunt relativ usoare (270-310 grame), cu orice tip de balans (mai grele spre cap sau mai grele spre maner), au o dimensiune a capului medie (95-102 sq. inch) si au o lungime destul de mare (27.5-28 inch). Aceste rachete oferta o putere mica-medie spre medie-mare si se adreseaza cu precadere jucatorilor de nivel mediu catre avansati care cauta o manevrabilitate mai buna.
Vorbim de rachete folosite in general de profesionisti sau jucatorii cu un nivel foarte avansat. Aceste modele sunt in special mai grele (310-360 grame) au suprafata capului mai mica (85-98 sq. inch), sunt subtiri-flexibile si sunt mai usoare catre cap pentru o manevrabilitate cat mai buna . Rezultatul este o racheta de tenis care nu ofera putere in lovituri, proiectata pentru jucatorii care lovesc puternic si prefera un control mai bun. Pot avea o lungime medie-mare.
Puterea loviturii la o racheta este data in special de dimeniunea capului rachetei. O racheta cu cap mare va oferi mai multa putere decat o racheta cu suprafata capului mai mica (celelelte caracteristici fiind egale). O racheta cu cap mai mare ofera o arie de lovire a mingii mai mare, oferind o margine de eroare mai mare pentru cei cu experienta mai mica. Rachetele de astazi au suprafata capului de la 85 pana la 135 sq. inch, cele mai intalnite fiind de la 95 la 110. Acestea din urma ofera un compromis intre putere si control pentru cei mai multi jucatori. In general, o racheta cu cap mic este mai potrivita pentru jucatorii care cauta un control mai bun al loviturilor (avansati) in timp ce o racheta cu cap mare e mai potrivita pentru jucatorii incepatori sau intermediari care au nevoie de o putere mai mare in lovituri, oferindu-le in acelasi timp o suprafata de lovire a mingii mai mare.
Rachetele sunt disponibile cu lungimi intre 27-29 inch, acestea fiind si limitele admise pentru turnee. Rachetele au standard o lungime de 27 inch. O racheta mai lunga ofera mai mult spin loviturilor si ceva mai multa putere decat rachetele cu lungime standard. Pentru cei mai multi jucatori de tenis, schimbarea unei rachete srandard cu una mai lunga cu aprox 1/2-1 inch nu reprezinta in mod normal o problema. Cele mai multe (dar nu toate) rachete lungi sunt mai usoare decat cele standard, asta pentru a ajuta la manevrabilitate. Pe masura ce lungimea rachetei creste, scade manevrabilitatea.
Greutate si balans
Aceste doua caracteristici influenteaza felul cum simti o racheta atunci cand o ridici sau o manevrezi intr-un joc de tenis. Cateva concepte de baza-o racheta mai grea oferta mai multa putere in lovituri, mai multa stabilitate si transmite mai putine socuri decat o racheta usoara.O racheta usoara este mai manevrabila, jucatorul avand avantajul unui swing rapid. Daca asta e adevarat, atunci ne inttebam daca o racheta usoara careia ii poti imprima o viteaza mai mare la lovitura poate sa ofere lovituri mai puternice? Aceasta teorie a fost indelung testata inca de cand Wilson a introdus rachetele sale Hammer in 1990. Pana atunci, greutatea medie a rachetelor era 340-350 grame si din punct de vedere al balansului erau mai usoare catre cap pentru o mai buna manevrabilitate. Tehnologia Wilson Hammer a redus greutatea rachetelor cu aprox 280 grame si a adus o greutate mai mare catre capul rachetei. Idea era sa imbunatatesti manevrabilitatea fara sa sacrifici puterea prin pastrarea unei greutati mai mari in zona de lovire a rachetei. De atunci, greutatea rachetelor a scazut si mai mult si astazi intalnim rachete cu greutati sub 300 g oferite de majoritatea producatorilor. Intrebare este: o racheta usoara este ai buna? Nu neaparat. Atunci, care racheta este mai buna pentru tine? ce balans ar trebui sa alegi? Pentru a avea un raspuns la aceste intrebari ai nevoie de un punct de referinta. ce greutate are racheta ta actuala? Ce balans are racheta ta? Daca nu sti asta, vom incerca sa te ajutam. Trimite-ne un mail la info@bestsport-magazin.ro cu modelul rachetei si iti vom trimite toate caracteristicile rachetei tale pe mail (in cazul in care sunt disponibile)
Apoi, vrei racheta mai usoara, mai grea sau o racheta similara? Mai usoara catre cap, mai grea catre cap, sau cu acelasi balans? Cel mai bine pentru tine ar fi ca sa testezi o racheta pentru a afla daca ti se potriveste. Daca acest lucru nu este posibil atunci sfaturile de mai jos te vor ajuta sa iei o decizie.
Rachetele mai usoare catre cap- sunt preferate de cei mai multi dintre jucatorii profesionisti. Greutatea tipica este 320-350 grame si sunt mai usoare catre cap pentru o mai buna manevrabilitate. In cele mai multe cazuri sunt numite rachete "traditionale" pentru ca sunt orientate mai mult catre control bun si pentru jucatorii care imprima din brat forta loviturii.
Rachete mai grele catre cap - acum cativa ani, Wilson a descoperit ca poate face o racheta manevrabila fara a-i reduce greutatea catre cap. Prin reducerea greutatii manerului, racheta avea o greutate totala mai mica, pastrand greutatea in cercul de lovire unde exista contactul cu mingea.Acesta a fost conceptul din spatele tehnologiei Hammer. Cativa alti producatori au introdus la randul lor acest concept in rachetele lor. Avantajele acestui tip de racheta sunt legate in principal de manevrabilitate fara a sacrifica puterea. Dezavantajele sunt mai putin clare, unii spun ca reducand greutatea, a crescut socul pe care jucatoul il simte in momentul loviturii. Dar sunt multi jucatori care au facut aceasta schimbare si care au declarat ca racheta nu se simte atat de rigida. In mod clar, orice schimbare aduce o data cu avantaje si dezavantaje. Reducerea greutatii unei rachete va schimba felul cum o simti si acesta poate sa fie un lucru bun sau rau. Insa poti sa reti un lucru, intotdeauna poti sa cresti greutatea unei rachete in cazul in care consideri ca e prea usoara. Invers, retine ca nu poti reduce greutatea unei rachete.
Rigiditatea cadrului rachetei in momentul contactului cu minge afecteaza direct puterea loviturii. O racheta mai rigida se indoaie mai putin in timp de o racheta mai flexibila se indoaie mai mult rezultand o pierdere mai mare de energie. Exista un mit in randul jucatorilor care spune ca o racheta flexibila arunca mingea mai bine datorita unui efect de tip catapulta. In realitate, cadrul rachetei nu intoarce energia catre minge, ci o absoarbe mai mult sau mai putin in functie de rigiditate. Prin urmare, rachetele rigide vor aduce o pierdere mai mica de energie la impactul cu mingea.
Rigiditatea cadrului rachetei nu afecteaza numai puterea acesteia. Controlul si confortul sunt deasemenea afectate. In general vorbind, o racheta care ofera mai multa putere in lovituri, ofera mai putin control. Totusi, acest fapt este dependent de tipul jucatoului si de abilitatile lui. Un jucator avansat poate sa prefere o racheta flexibila pentru ca aceasta ii ofera miscari lungi mai rapide si aduce suficienta putere in lovituri. O racheta rigida ar putea fi prea puternica pentru acest tip de jucator, rezultatul fiind multe mingi prea lungi in afara terenului. Un jucator incepator sau intermediar, poate sa gaseasca potrivita o racheta mai rigida care ii va aduce un plus de control. Acest lucru se poate aplica, de asemenea si pentru jucatorii avansati, cu mișcări scurte, compacte. Pana la un anumit punct, rachetele rigide sunt in general mai putin confortabile decat cele flexibile. Confortul este greu de masurat. Fiecare jucator re perceptii diferite dar e bine de stiut ca rigiditatea rachetei este un elemen important in cea ce priveste confortul fizic in timp. Un alt aspect important de stiut este ca rachetele flexibile oferta un plus pentru jucatorii care lovesc cu spin.
De cele mai multe ori trecut cu vederea de jucatorii incepatori, tipul de racordaj influenteaza multe aspecte in cea ce priveste performantele rachetei si modul cum o simti. Cand vorbim aici de tipul de racordaj, ne referim la densitate (deschi sau dens/inchis)
Un racordaj deschis va respinge mai bine mingea oferind un recul mai mare. Comparand, pe 2 rachete identice, cu aceasi tensiune la racordaj, un racordaj deschis nu se va simti la fel de bine ca unul mai dens. Tipul de racordare deschis ofera mai mult potential pentru lovituri cu spin. Dezavantajul tipului de racordare deschis este ca e mai putin durabil, necesitand racordari mai dese.
Tipul de racordare mai dens va oferi mai putina energie de respingere la contactl cu mingea. Ofera deasemenea mai putin spin la lovituri. In general, jucatorii care nu cauta sa loveasca cu spin dar sunt interesati de control vor prefera acest tip de racordare.
In timp de rachetele deveneau din ce in ce mai usoare, producatorii cautau modalitati de a imbunatati confortul fara a creste semificativ greutatea.Încorporarea un sistem de amortizare șoc și vibrații în mâner este cea mai comună metodă utilizată în prezent. Sisteme proprietare precum Dunlop ISIS, Head No SHOX, Price Air sau Volkl Sensor au toate rolul de a reduce greutatea rachetelor si de a oferi un confort sporit prin reducerea socurilor si a vibratiilor. Wilson și Yonex oferă, de asemenea, sisteme de confort situate în rama rachetei, cum ar fi Iso-Zorb și tehnologiile V-Con.